dinsdag, oktober 01, 2013

Kadernota 2014 (30 september 2013)

Gisteravond hebben de raadsfracties de Kadernota 2014 besproken. Jacob heeft hier het volgende uitgesproken:

Voor ons ligt de kadernota die we vandaag formeel bespreken. De begroting, die over een maand op de agenda staat, ligt ook al op de deurmat. Er zijn afspraken gemaakt hoe de opmerkingen van de raad verwerkt worden in de begroting, maar we gaan ervan uit dat in de toekomst de kadernota voor het reces wordt besproken. Dan kunnen de opmerkingen van de raad op een ordentelijke manier in de begroting worden verwerkt.

De uitdaging van de begroting 2014 was de omvangrijke bezuinigingsoperatie. Onze complimenten hoe het college het voor elkaar heeft gekregen om de begroting sluitend te krijgen. Onze opmerkingen om de bouwleges reëel in te schatten heeft u opgevolgd. Daarnaast heeft u op overzichtelijke wijze de bezuinigingen aangegeven en ook de alternatieven aangedragen. Dit geeft de raad een goed inzicht welke keuzes er gemaakt zijn en waar de alternatieven zitten. We zullen aangeven waar we afwijken van het collegestandpunt.

Voordat we inhoudelijk de kadernota gaan bespreken willen we samen met u terugblikken op de afgelopen coalitieperiode. Dit zijn namelijk de laatste algemene beschouwingen van deze periode. Tijdens het samenstellen van deze terugblik zijn we tot de conclusie gekomen dat er een hoop is gebeurd.  
Er is een convenant met de marktpartijen over de Zuidpolder afgesloten. Een van de grootste financiële projecten uit de geschiedenis van de gemeente Eemnes. Eind dit jaar kan gestart worden met de bouw van 60 woningen. 
De dure diaconiegronden heeft de gemeenschap 2,5 a 3 miljoen gekost, een gevalletje jammer.

De wijkschouwen zijn gecontinueerd en de communicatie hierover is sterk verbeterd.

De dansschool heeft een prachtige locatie, zonder dat het de gemeenschap geld heeft gekost. Het gebouw is “duurzaam” neergezet.

De achterstand met de bestemmingsplannen is geheel weggewerkt.

De autosloperij is uitgekocht en het gebied is nu onderdeel van de ecologische hoofdstructuur.

Op het gebied van kunst en cultuur staat Eemnes op de kaart, denk aan de canon, heen-en-weer festival, de zeer actieve kunstcommissie en onze dorpsdichters.

Het BEL-zwembad is  opengebleven.

De laatste hand wordt gelegd om het sluipverkeer van de Meentweg te weren.

De geluidswal langs de A27.

Inrichting van het openbaar gebied van de Minnehof, mooi geworden trouwens.

De wereldwinkel is binnen de grenzen van Eemnes en dit jaar hoopt Eemnes fair-trade gemeente te worden.

Communicatie is aangepakt, spreekuur van de wethouders, jaarlijks openbare bijeenkomst van de coalitie, uitbreiding van de gemeentelijke pagina in de rotonde, burgerparticipatie( denk o.a. aan klankbordgroep Zuidpolder en het openstellen van een website om onze burgers mee te laten denken over de bezuinigingen). Instellen van mediation bij burenruzies.

Aanname van een duurzaamheidsplan om in 2020 25% minder CO2 uitstoot te hebben. Uitgevoerd/opgestart als onderdeel van het duurzaamheidsplan de dakscan, zonnepanelen op de kringloopwinkel, overleg met de agrariërs over mestvergisting en zonnepanelen op schuren. Gebruik van groene stroom en daarnaast is de gemeente “kwikvrij”(geen kwiklampen). Mogelijkheid van duurzaamheidslening, oplaadpunt voor elektrische auto’s, avond van de duurzaamheid, duurzaamheidsloket. Ook nog de afspraak dat de woningen in de nieuwe Zuidpolder zuiniger worden gebouwd dan wettelijk verplicht.

En als laatste, maar niet onbelangrijk de OZB is, zoals afgesproken, de coalitiejaren niet meer gestegen dan de inflatiecorrectie. Doordat de afvalstoffenheffing en rioolbelasting zijn gedaald is de belastingdruk voor de burgers niet gestegen.

Bovenstaande opsomming is absoluut niet volledig. Sommige punten hadden wat ons betreft sneller gekund, we missen een aantal zaken, bijvoorbeeld de Laarderweg, maar over het algemeen kunnen we met een goed gevoel terugkijken. We willen het college hiervoor danken.
We zullen nu per programma onderdeel aangeven of we akkoord zijn met de bezuinigingen en het op hoofdlijnen aangeven als we punten missen. Tevens zullen we alternatieve bezuinigingen aangeven.

A Bestuur van de gemeenschap
Voor het schrappen van de vergoeding voor de burgercommissieleden en het bezuinigen op de voorlichting via de Rotonde zijn wij geen voorstander. De alternatieve bezuinigingen kunnen gevonden worden in ondersteuning griffie via BEL combinatie, minder uren BEL combinatie en afslanking beleidsregie.
In ons verkiezingsprogramma en in het coalitieakkoord staat heel duidelijk dat we voor een zelfstandige gemeente Eemnes zijn. Een fusie, in welke vorm dan ook, is voor ons niet bespreekbaar. We hebben eerder aangegeven, en dit is raadsbreed ondersteund, in te zetten op vergaande samenwerking. Wij willen niet meedoen aan fusiespelletjes van de provincie Noord Holland en Hilversum!!

B Veiligheid
We zijn akkoord met de voorgestelde bezuinigingen. Voor de genoemde alternatieve bezuinigingen, minder cameratoezicht en schrappen van de tankautospuit (TAS) zijn wij geen voorstander. Onze vrijwilligers van de brandweer moeten adequaat kunnen oefenen; met slechts 1 tankautospuit is dat erg behelpen. Daarnaast zijn er locaties in Eemnes waarvoor een 2e TAS noodzakelijk is.
Kunt u ons vertellen wat uw plannen zijn wb buurtpreventie ?

C Publiek, vergunningen en handhaving
Ons bereiken negatieve berichten over de afhandeling van vragen en klachten van burgers. Wij krijgen te horen dat er geen inhoudelijke reactie komt op vragen en klachten. Natuurlijk horen wij het alleen als het niet goed gaat, gaan er een hoop zaken wel goed maar we zijn er nog niet.
Met het stijgen van de bouwleges hebben wij moeite. U schetst dat deze nu niet kostendekkend zijn. Kan het niet slimmer en efficiënter worden uitgevoerd, waardoor we ook de bezuiniging halen zonder dat we de tarieven laten stijgen?
Voor de markt kunnen we kort zijn, kosten omlaag prima, tarieven omhoog nee. Ook het schrappen van de avondopenstelling op het gemeentehuis kan rekenen op een nee van ons. Beperken ICT voorzieningen, legesmogelijkheden uitbreiden (als de gemeente kosten maakt kunnen ze dat verhalen op de aanvrager) en mogelijkheden onderzoeken voor vergunningsvrij bouwen kunnen nader onderzocht worden.

D Mobiliteit
De invulling van de HOV haltes is een belangrijk item de komende tijd. Als raad willen we hier goed over geïnformeerd worden. Gaat het college nog dit jaar de Laarderweg afsluiten voor doorgaand vrachtverkeer?
Met de genoemde alternatieve bezuinigingen zijn wij niet akkoord.

E Groene leefomgeving
Tijdens de bijenkomst van de coalitie met de inwoners van Eemnes werd vanuit de zaal aangegeven dat men wijkonderhoud door burgers ondersteund. Wij verzoeken het college om deze vorm van burgerparticipatie verder uit te werken. Wanneer gaat de gemeente Eemnes stoppen met Round-up? Het moge helder zijn dat wij geen voorstander zijn van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. De voorgestelde extra bezuiniging van het openbaar groen heeft niet onze ondersteuning.

F Milieu
Uw voorstel om de subsidie van het Spookbos te bekostigen uit de klimaatadvieskosten vinden wij niet zuiver. Subsidie Spookbos moet gewoon uit de begroting bekostigd worden. Met de bekeuringen voor de honden kunnen wij instemmen. We willen daar bekeuringen voor paarden aan toevoegen. In de APV hebben we het mogelijk gemaakt om op te treden tegen schijtende paarden op fietspaden en poep wat niet wordt opgeruimd. De oppers zijn er sinds die aanpassing niet minder om geworden. Mocht de APV onvoldoende aanknopingspunten hebben om op te treden dan horen wij dat graag. Onderzoek om onderhoud begraafplaats goedkoper te maken ondersteunen wij.

G Ruimtelijke Ordening en Wonen
We hebben grote zorgen om de financiële risico’s die de gemeente loopt met de ontwikkeling van de Zuidpolder. U komt eind van het jaar met een voorstel voor het financieren van de CV/BV. Wij zullen op dat moment ons inhoudelijk commentaar geven. Na jaren van beloftes, politiek breed, gaan we eindelijk iets doen voor sociale huisvesting van jongeren en starters; Plan de Weiden zit nu in de uitvoeringsfase.
Verkoop percelen en vastgoed en het invoeren van bouwgrondbelasting kan niet op onze steun rekenen.

H Werk en inkomen
Van lagere uitvoeringskosten kan men geen tegenstander zijn, net zoals van realistisch ramen. Wel willen we aangeven dat we niet willen bezuinigingen op bijzondere bijstand. Hoe staat het trouwens met het hulpfonds?

I Sociale samenhang
We zijn akkoord met de genoemde bezuinigingen. De door u aangedragen alternatieve bezuinigingen zouden we graag alle 4 onderzocht willen hebben. We zijn een voorstander van een eigen bijdrage, mits men deze kan betalen. Wij hebben onze twijfels hoe steunpunt mantelzorg nu functioneert, 1 centraal loket CJG voor de BEL is het onderzoeken waard. Wij zijn er altijd een voorstander van geweest om uitkeringsgerechtigden in te zetten. Dit in het kader van meedoen en erbij horen.  Het hoeft voor ons niet direct een bezuiniging te zijn. Vwb de mantelzorg/thuiszorg, is het een idee om in buurten te inventariseren wat de behoeftes zijn en te kijken of dit met vrijwilligers kan worden ingevuld. Goed voor de sociale cohesie, maar denk ook aan het meedoen van uitkeringsgerechtigden. Taken waar we aan denken zijn boodschappen doen, ontlasten van mantelzorgers en kleine klusjes in huis.

J Sport Cultuur Vrije tijd.
Wij zien het niet zitten om de kosten van festiviteiten te verhalen op de organisatoren (KPJ, oranje comité). Als u het anders bedoeld heeft, dan horen wij dat graag.
Onderzoek naar de mogelijkheid om de  bibliotheek in Hilt onder te brengen ondersteunen wij. Daarnaast maken wij ons grote zorgen over de voorgang van de vernieuwing van het (BEL) zwembad. Wij gaan per 1 januari  €133.333 aan Laren betalen, zonder dat we zicht hebben wanneer het nieuwe zwembad gereed is. We verwachten dat het zwembad goedkoper kan dan (€33K/jaar). Dit heeft u ook al ingeboekt. Bent u van plan om per 1 januari 2014 €100.000 over te maken aan Laren en op deze manier de genoemde bezuiniging te behalen?

K Opgroeien in Eemnes
De alternatieve bezuiniging op peuterspeelzaalwerk en kinderopvang kan niet op onze ondersteuning rekenen. Wel zouden we een discussie willen voeren over de toegevoegde waarde van Impuls. Dit ook in het kader van de jeugdzorg die op ons gaat afkomen.
Daarnaast noemt u ook nog zaken als betaald parkeren en verkoop ambtswoning. Deze kunnen beide niet op onze steun rekenen.

Ten slot wensen wij u en de u ter dienst staande ambtenaren veel wijsheid toe in het verwerken van de opmerkingen uit de kadernota discussie.

Tot zover. De beschouwingen van de andere fracties kun je op hun website vinden of bij www.eemnes.nl gemeenteraad.

NB: 15 oktober a.s. Algemene Ledenvergadering bij Staal! Concept Verkiezingsprogramma 2014-2018 en kandidaten voor de kieslijst. 

Geen opmerkingen: