zondag, mei 12, 2013

GROW vergadering 7 mei 2013



 Deze commissievergadering was een korte maar interessante bijeenkomst met name door de presentatie van Max Havelaar over Fair Trade. Het is een heel goed idee om dit soort eigentijdse onderwerpen van tijd tot tijd op de agenda te zetten. De publieke tribune was dan ook goed bezet.

Max Havelaar over Fair Trade

De presentatie gaf een goed beeld van de werking van de keten en van de inspanningen van Max Havelaar om de keten duurzaam te maken. Duurzaamheid wordt hier opgevat als eerlijke handel waarbij de boeren toegang krijgen tot de markten en hun produkten tegen reële prijzen kunnen verkopen. Doel is de boeren in staat te stellen een goed bestaan op te bouwen, in hun levensonderhoud te kunnen voorzien en duurzaam te investeren in hun bedrijven. Max Havelaar probeert steeds meer produkten op duurzame wijze te laten produceren en te vermarkten.

Gemeentes kunnen meewerken door Fair Trade binnen hun gemeentegrenzen te promoten en zo een officiële Fair Trade gemeente te worden. Max Havelaar hoopt ook Eemnes binnenkort als 31ste Fair Trade gemeente in Nederland te kunnen verwelkomen. Tijdens de presentatie bleek nog wel, als bijkomstigheid, dat er nog steeds geen Fair Trade koffie en thee wordt geschonken op het gemeentehuis.  De aanwezige wethouder werd hierover om opheldering gevraagd. Dit ontlokte aan de wethouder zijn bekende uitspraak “we zijn er mee bezig”.

Het beleid dat nu door de wethouder lijkt te worden gevoerd leidt er toe dat van alles wat op het gebied van Duurzaamheid wordt aangedragen wordt aangepakt maar dat maar weinig binnen een redelijke termijn kan worden gerealiseerd, gezien de beperkte capaciteit. Dit lijkt mij zinloos beleid.  Dan ben je inderdaad voortdurend overal “mee bezig”.

Het mag wel duidelijk zijn dat deze wethouder beschikt over zeer beperkte ambtelijke capaciteit. Het zou dus beter zijn als de wethouder met betrekking tot Duurzaamheid een klein aantal haalbare doelstellingen zou formuleren en deze met de commissie en met de Raad zou bespreken. Op deze manier kan Eemnes binnen afzienbare tijd ook een Fair Trade gemeente worden.

Tenslotte werd nog een voorstel van de werkgroep Fairtrade behandeld om ondernemers te stimuleren om Maatschappelijk  Verantwoord te ondernemen. Onderdeel van het voorstel is een MVO-Award als aanmoedigingsprijs. Daarvoor wil de werkgroep een kleine financiële bijdrage van de gemeente.

Dorpsbelang benadrukt dat zij het werk van de werkgroep Fairtrade heel belangrijk vindt. Daarom is zij van mening dat het geld beter zou kunnen worden besteed aan ondersteuning van de werkgroep zelf. Via de werkgroep kan het belang van Fair Trade beter onder de aandacht van de burgers worden gebracht en kunnen deze burgers worden aangezet Fair Trade produkten te kopen.





Jaarrekening en jaarverslag 2012

Dit agendapunt betreft het vaststellen van de jaarrekening. De jaarrekening 2012 toont een nadelig saldo van € 707.058. Voor dit tekort worden de reserves van de gemeente  aangesproken.

De wethouder geeft desgevraagd nog een toelichting over het uitstel van het onderhoud-sinvestering aan de riolering. De wethouder legt uit dat het uitgespaarde geld voor de rioleringonderhoud wordt gereserveerd en niet ergens anders aan wordt besteed. Normaal wordt onderhoud aan de riolering gefinancierd uit baatbelasting die specifiek voor dit doel wordt geheven.

Het CDA merkt hierover op dat als je het geld voor onderhoud van de riolering simpelweg reserveert en niet tussentijds aan een ander nuttiger doel besteedt, dit financieel niet erg efficiënt is. Je creëert hiermee dood kapitaal door middelen die voor specifieke doeleinden produktief kunnen worden aangewend als reserve opzij te zetten. Bovendien zullen door uitstel de onderhoudskosten op termijn waarschijnlijk hoger uitvallen.

Dorpsbelang heeft geen opmerkingen over de jaarrekening. Dorpsbelang is wel tevreden over de uitleg aan de commissieleden van de accountant en financiële deskundigen binnen de gemeente op de jaarcijfers die voorafgaande aan deze vergadering heeft plaatsgevonden.

Voortgang Duurzaamheid AKOE

Dit agendapunt betreft de business case voor onderbouwen van het investeringsvoorstel voor verduurzaming van de boerenbedrijven door het aanbrengen van zonnepanelen op schuurdaken waarmee de boerenbedrijven in eigen energie behoefte kunnen voorzien.

Pieter Seldenrijk voorzitter van de AKOE geeft mondeling toelichting op het agendapunt.
Het gaat dan met name over de asbestverwijdering van verschillende boerenschuren en tegelijkertijd het aanbrengen van zonnepanelen via een regeling met de provincie Utrecht.  Kern van de toelichting van Pieter Seldenrijk is dat de provinciale regels onvoldoende financieringsmogelijkheden bieden. Feitelijk wil de AKOE dat ook gemeentelijke middelen worden ingezet voor financiering. Duurzaamheidsleningen moeten derhalve ook op de agenda komen.  

Stand van zaken Ocriet fabriek

Dit agendapunt betreft de veiligheid rond het terrein van de Ocriet fabriek.

De wethouder geeft toelichting. Er wordt opnieuw gesproken met de eigenaar over de kosten van het reinigen en asbestvrij maken van het complex. Intussen is het terrein i.v.m. asbest opnieuw afgezet en zijn omwonenden gewaarschuwd het terrein niet te betreden.

Parkeren van vrachtauto’s op het bedrijventerrein

Dit agenda punt heeft betrekking op een Ingekomen stuk inzake een verkeersmaatregel voor het parkeren van vrachtauto’s op het bedrijventerrein Zuidbuurt te Eemnes.

Probleem is dat de aangewezen parkeerplaatsen voor vrachtauto’s ook tijdens de bloktijden nog bezet zijn door auto’s van personeel en klanten van bedrijven op het bedrijventerrein.
Als oplossing voor dit probleem is voorgesteld  het aantal 24-uurs parkeer plaatsen met 3 uit te breiden en voor 11 vrachtauto-parkeerplaatsen, de parkeertijden aan te passen. Tevens worden twee vrachtautoparkeerplaatsen opgeheven.

Rondvraag

Voor de rondvraag heeft Dorpsbelang nog 2 aandachtspunten:

Het ene aandachtspunt betreft het advies dat de commissie eerder heeft gegeven over de haagjes op de Zaadkorrel. Naar de mening van de commissie konden de haagjes achterwege blijven. Geconstateerd wordt dat de haagjes nu toch worden geplant.

De wethouder antwoord dat in afwijking van het advies van de commissie besloten is om toch haagjes te planten omdat dit vanuit landschappelijk oogpunt fraaier wordt bevonden. De wethouder tekent aan dat het advies van de commissie zorgvuldig is meegewogen bij de beslissing.

Het tweede aan van Dorpsbelang betreft de vernieling van de bushokjes. Dorpsbelang vraagt zich af wat de gemeente daaraan doet. Temeer omdat burgers die hierover klagen geen reactie van de gemeente krijgen.

De wethouder zegt toe dit aandachtspunt nader te bekijken.

Al met al een interessante bijeenkomst met een diversiteit aan agendapunten die goed verliep mede dankzij het soepel hanteren van het spreekrecht door de voorzitter.

Wim Bary 

Geen opmerkingen: