zondag, mei 26, 2013

Impressie PvdA DorpsBelang bijeenkomst

Infoavond pvda-Dorpsbelang 22 mei 2013 Voor de 3e keer deze coalitie periode werd er door de PvdA en DorpsBelang een bewonersavond georganiseerd. Ook deze keer was de zaal goed gevuld. Ongeveer 35 personen waren op de afroep afgekomen. Aan de hand van een zorgvuldig voorbereide slideshow werd er teruggekeken op de afgelopen periode. Daarnaast was er ruim voldoende tijd voor discussie en aanvullende vragen. Al met al een zeer geslaagde avond. Hieronder kort een impressie van hetgeen gezegd werd die avond:

De Ozb niet hoger laten stijgen dan de inflatie; dat is gelukt. Vooral in deze moeilijke economische tijden een meevaller voor de huisbezitters in Eemnes (huurders betalen geen OZB).

Leefbaarheid: Werk en inkomen; speerpunt jeugdwerkeloosheid ,stageplekken bij Eemnesser bedrijven. Wethouder Wondergem legt uit dat hij met handen en voeten gebonden is aan de nationale wetten. Hij zegde toe met lokale ondernemers in gesprek gaat om te kijken naar stageplekken.

Sport,cultuur en vrije tijd; De dansschool en de voetbalvereniging. Dorpsbelang wil graag dat de verenigingen veelal zelfvoorzienend zullen zijn. Maw alleen subsidie als het niet anders kan. Veiligheid; we hebben veel te danken aan de vrijwilligers. Vraag over buurtpreventie, mevrouw de Boer denkt aan sociale wijkteams. Het knooppunt bij de Witte Bergen blijft een probleem. Is formeel grondgebied Laren. De haaientanden ontbreken op dit moment. Toegezegd werd hier aandacht voor te vragen

Mobiliteit; Laarderweg, doorgaand landbouw en vrachtverkeer wordt geweerd. Sluipverkeer wordt in de spits geweerd op de Meentweg. Inspreekster zag liefst ontheffing voor alle Meentweg bewoners (voorstel is nu bewoners van nummer 55 en hoger) om in de spits gebruik te mogen blijven maken van de Stachouwerweg en Gooyerweg.

Soberheid Open bestuur,spreekuren, digitaal aanbod, geen verdere samenwerking dan de huidige BEL. Wijkschouwen en de website. Dan gaat het nu over de haagjes in de Zaadkorrel. We willen investeren in de publieke ruimte zegt wethouder van IJken. Fractievoorzitter Eek vindt belangen bewoners zwaar wegen.

Duurzaamheid Bij de Wijkschouwen zijn weinig onvertogen woorden gezegd, je hebt als bewoner toch veel invloed op wat er kan veranderen. Er wordt zo nu en dat wat gekapt. In de zuidbuurt krijgt groen de nodige aandacht. Er wordt niet veel onderhoud gepleegd. Bewoner Roellaan meldt dat ze al “gedreigd” hebben om zelf maar het onderhoud te doen. Er wordt al een idee uitgewerkt om mensen hun eigen straat bij te laten houden. De heer Raven ondersteunde dit en kreeg veel bijval uit de zaal. Buurtbewoners zelf aan het schoffelen!!! Gemeente Schijndel werkt al zo, wethouders gaan daar hun licht op doen.

Fairtrade en duurzaamheid. We gaan in Eemnes niet meer onkruid spuiten maar over op branden zoals Laren en Blaricum. CO2 reductie zuinige woningen in Zuidpolder, zonnepanelen op het kringloopcentrum. We hebben alles in stelling gebracht. De heer van der Vaart ziet nog geen vooruitgang, wethouder Wondergem zegt dat nu alles in stelling is gebracht. Duurzaamheidslening bestaat, er is een bomenbeleid dat er niet gekapt wordt tenzij er andere bomen voor in de plaats komen. Aandacht gevraagd voor een schakelaar om licht in parkeergarage van Eemnes automatisch uit te schakelen.

BEL. Zwembad Drie mogelijkheden SBL, Family Fitness, Aanbesteding. De pvda is voor het voorstel van SBL. De zaal wil vooral dat het voorstel van SBL wordt gesteund. Dorpsbelang wil niet in zee met SBL ivm de grote financiƫle risico's voor de Gemeente. (Nagekomen: Compromis is gevonden, Laren krijgt bijdrage van Eemnes en Blaricum, geen risico's voor Eemnes, SBL gaat zwembad runnen).

Bouwprojecten De Weiden, woningbouwverenigingen zijn in zwaar weer terecht gekomen. Zuidpolder, in juni wordt de overeenkomst getekend en eind dit jaar wordt er een begin gemaakt met bouwen (mits de woningen verkocht zijn). De Eemhof de bezwaren worden uitonderhandeld. Torenzicht wordt goedkope woningbouw gerealiseerd. De Weiden kan eind van het jaar begonnen worden met goedkope huurwoningen voor jongeren en ouderen (mits de bezwaren ongegrond worden verklaard).

Geluidsbestrijding A27 De korven staan voor het eind van de vakantie. De Geluidbestrijding van de Noordersingel, hoe gaat het daarmee wordt gevraagd vanuit de zaal. Jeugd en toekomst Er is veel te doen voor jongeren, ze willen ook graag terug komen maar er zijn te weinig betaalbare woningen. Vanuit de zaal wordt geconstateerd dat het aantal geboortes snel terug holt. We moeten dat proberen te kenteren. Jaap Bood spreekt zijn teleurstelling uit over de Alliantie. We zijn nu behoorlijk terug geworpen omdat de deal met de Alliantie niet door ging. De Aliantie wil per 1 juli een nieuw huursysteem introduceren. Onduidelijkheid over de huurcompensatie. Wethouder Bood zal toelichting vragen bij Alliantie.

Vragen suggesties
De steeds smaller wordende trottoirs vanwege de overhangende struiken?
Op andere dagen zien we steeds meer containers op de trottoirs staan?
De grote driehoekige reclameborden. Hoe zit het met de mensen die niet naar de Minnehof kunnen lopen?
 We moeten wel proberen sociale cohesie vergroten.
Vraag de heer Haringman; hoe zit het met die gronden in de Zuidpolder? Veel te duur aangekocht. Molensteen om nek van de gemeente. We compenseren dat met de gronden die we hebben met agrarische waarde. Wethouder Bood; de grond staat nog steeds voor dezelfde waarde in de boeken.
Hoe zit het nu met het meldpunt Ruimtelijke zaken? Er worden daar mensen nogal afgescheept.
Er wordt te veel geveegd op de Meentweg en Wakkerendijk!
Er komt een blauwe zone rond de Minnehof. Hierin kon de zaal zicht vinden

Geen opmerkingen: